No właśnie dlaczego? Są to jedne z najpopularniejszych owoców świata. Ja kiedyś nie przepadałam za bananami, nie wiem dlaczego tak po prostu. Od kiedy zaczęłam się odchudzać i kombinować różne alternatywne potrawy, które zastąpią mi słodycze to zaczęłam jednak dodawać te banany do owsianek, koktajli lub na ciepło zapiekane z czekoladą własnej roboty itd… Jak już zaczęłam je jeść to i zainteresowałam się jakie mogę mieć z tego korzyści i jakie są ogólnie właściwości tych egzotycznych owoców. A są bardzo cenne i polecam każdemu oczywiście kto nie ma alergii, aby włączył do diety chociaż jednego banana dziennie.
Jeśli ktoś ma problemy z żołądkiem to banany działają regenerująco na błonę śluzową żołądka. Zawierają także serotoninę, która pobudza powstawanie śluzu w żołądku, oraz poprawia nasze samopoczucie. Zawierają dużo witamin i składników mineralnych takich jak witamina A, B6, C, potas, żelazo, fosfor, i naturalne cukry, które dają energii na cały dzień. Mają tez dużą ilość węglowodanów tak więc osoby z nadwagą , nie powinni ich spożywać w dużych ilościach, ale jeden dziennie na drugie śniadanie jest w sam raz ponieważ zaspokaja na długo głód. Banany zawierają także substancję o nazwie tryptofan, który wpływa na nasz nastrój, pomaga nam się zrelaksować, dla ludzi cierpiących na depresję w sam raz.
Tak jak wcześniej wspomniałam, banany dobre są w ograniczonych ilościach na diecie. Są bardzo sycące. Ja chodząc na siłownię, zawsze przed treningiem lub po, lubię zjeść jednego banana, który mnie syci ponieważ zawiera dużo błonnika, daje energię do działania na dłużej. Trzeba przyznać, że po za domem jest to bardzo wygodna forma na szybkie, drugie śniadanko w biegu. Kiedy kupuję banany muszą poleżeć jeszcze z parę dni zanim je zjem. Czekam kiedy zaczną robić się dojrzałe z plamkami na skórce, wtedy są najsmaczniejsze. Nie przepadam za tymi jasno żółtymi czy zielonymi bananami są twarde i mało słodkie, ale są ludzie którzy własnie preferują mniej dojrzałe banany albo tylko takie im pozostają t.j cukrzykom, nie zalecane jest dla nich jedzenie bardzo dojrzałych bananów ze względu na wysoki indeks glikemiczny i wysoką zawartość cukrów w bananach dojrzałych, powinni ich unikać.
Tak więc jak sami widzicie jest bardzo dużo zalet w spożywaniu tego wszędzie dostępnego i nie drogiego owocu, polecam go bo zauważyłam jak po wielu miesiącach spożywania codziennie wpływa na mój organizm.
Banan 100 g zawiera ok. 99 kcal